SeeSrpska

VIŠEGRAD ZABLISTAO U PROLJEĆNOM RUHU

Opština Višegrad je započela svoje proljetne aktivnosti uređenja grada u okviru inicijative "April - Mjesec čistoće". Pod vođstvom opštinskih vlasti, kampanja ima za cilj čišćenje i uljepšavanje javnih prostora, ulica, šetališta, glavnih i regionalnih puteva te uklanjanje divljih deponija.

VIŠEGRAD ZABLISTAO U PROLJEĆNOM RUHU

Milica Stančić, načelnica Opštinskog odjeljenja za inspekcijske poslove, pojasnila je: Današnje aktivnosti fokusirane su na saobraćajnice koje se protežu od novog mosta do Sase, Višegrada-Vardišta, Nezuci-Ustiprače i Han Brdo-Gornje Lijeske. Svo smeće koje se prikupi odvozi se na gradsku deponiju. Cilj kampanje je pripremiti sve javne prostore u gradu i lokalnim zajednicama za predstojeću turističku sezonu.

S obzirom na sunčane dane i temperature koje dosežu i do 30 stepeni Celzijusa, biljni rast je u porastu. Radnici Komunalnog preduzeća "Komunalac" marljivo kose travu i brinu o zelenilu grada. Također je planirana sadnja sezonskog cvijeća u okviru proljetne obnove grada, s obezbijeđenih 6.000 sadnica za tu svrhu.

Marina Simić, koja se specijalizirala za proizvodnju i prodaju cvijeća, nadgledat će sadnju cvijeća. 

- Prioritetne oblasti uključuju glavne ulice, trgove, prostore oko kulturnih spomenika te javne i sportske ustanove, objasnila je Simić.

Vatrogasna jedinica također učestvuje u akciji uređenja grada. Njihovi zadaci uključuju pranje betonskih površina i uklanjanje zimskog otpada, kako je istakao Željko Milošević, komandir vatrogasne jedinice u Višegradu.

Sveobuhvatni napor različitih dionika naglašava posvećenost Višegrada poboljšanju urbanih pejzaža i osiguranju dobrodošlog okruženja za stanovnike i posjetioce.

Izvor: Radio Višegrad