SeeSrpska

ARHEOLOŠKO BOGATSTVO NADOMAK DRVARA, SOLARNI KALENDAR SA 12 SIMBOLA SUNCA

U selu Boboljusci, nadomak Drvara, nalazi fascinantan arheološki nalaz - solarni kalendar iz predhrišćanskog doba.

ARHEOLOŠKO BOGATSTVO NADOMAK DRVARA, SOLARNI KALENDAR SA 12 SIMBOLA SUNCA

Nakon čišćenja jedne od ploča na pravoslavnom groblju u Boboljuscima, koji su do 90-ih pripadali opštini Drvar, a sada Bihaću, pojavili su se simboli sunca, njih 12.

- Ploča se nalazi u okviru srpskog pravoslavnog groblja u kojem ima ostataka od ranog srednjeg vijeka, a aktivno je i danas. Nalazi se pored pravoslavne crkve. O tačnoj starosti je nezahvalno govoriti, ali se nalazi u grupaciji spomenika koji definitivno pripadaju periodu ranog srednjeg vijeka, kaže za Mondo mr Siniša Šolak, koji je zajedno sa dr Goranom Komarom zaslužan za ovo važno otkriće.

Šolak navodi da se ovakvi i slični solarni kalendari zovu još i "kolodari", a vuku korijene iz mitologije i panteona bogova koje hrišćani pripisuju paganima.
Otkriće je nastalo prilikom realizacije projekta "Tropolje i Zapadne strane" koje realizuje istoimeno udruženje iz Glamoča i čiji su nosioci Šolak i Komar, a koje je do sada objavilo nalaze o ćiriličnim spomenicima Glamoča i Grahova, sa ciljem dokazivanja prostorno fizičkog kontunuiteta ćiriličnog pisma i pismenisti u sjeverozapadnoj BiH.

Izvor: Mondo