SeeSrpska

STROGA PRAVILA PONAŠANJA U MANASTIRU OSTROG

Manastir Ostrog, posvećen Svetom Vasiliju Ostroškom, jedan je od najpoznatijih i najposjećenijih u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

STROGA PRAVILA PONAŠANJA U MANASTIRU OSTROG
FOTO: Srpska info

Mnogi ne propuštaju priliku da posjete ovo sveto mjesto kad god ih put nanese u Crnu Goru. Sam manastir je u stijeni, a put do njega predstavlja malo hodočašće. A 12. maja se obilježava i praznik Svetog Vasilija Ostroškog i očekuje veliki broj vjernika.

Ipak, ono što je jako važno jesu pravila koja postoje i kojih svako ko kroči u manastir mora da se pridržava. Pravila važe kako za odjeću, tako i za suvenire.

Veoma je bitno kako pristupamo svetinji, odnsono kako smo obučeni.

Odjeća nam govori poštovanje prema mjestu na kom se nalazimo, ali i ljudima u njemu. Žene treba da su povezane sa maramom, neotkrivenih nogu i ruku, a muškarci duge pantalone i majice dugih rukava. Često se može primijetiti kod turista da ne prate pravila manastira.

Na Ostrog možete ponijeti lične stvari i stvari svojih bližnjih, gdje se ostavljaju da prenoće pored moštiju Svetog Vasilija Ostroškog.

Nakon noćenja stvari su blagoslovene. To je kao da vas je lično Sveti Vasilije blagoslovio.

Poklonici dobre volje nose i darove monasima, a to može biti kafa, šećer, ulje i drugi darovi. Iz manastira možete kupiti osvećenu vodicu i ulje, ili, pak, zapaliti svijeću za zdravlje bližnjih, ali za duše preminulih.

Ono što nikako ne smijete je da uzmete nešto iz manastira Ostrog – pa čak ni kamenčić ili cvijet. Bez pitanja i molitve ništa se ne uzima i nosi kući kao suvenir.

Ljudi se često pitaju “ko ne smije da uđe u manastir Ostrog”, ali ukoliko poštujete pravila ponašanja manastira i pristupate čistog srca, svako je dobrodošao. Ukoliko imate dodatne dileme i duhovna pitanja za putovanje na manastir, razgovarajte sa svojim sveštenikom koji će vam dati potrebne odgovore.

U manastiru su desila bezbrojna iscjeljenja, koje monasi redovno zapisuju i čuvaju kao podsjetnik čudotvornih moći ove svetinje.

Izvor: Žena Blic