SeeSrpska

OČARAVAJUĆA LJEPOTA NAJMLAĐEG NACIONALNOG PARKA U BIH (VIDEO)

OČARAVAJUĆA LJEPOTA NAJMLAĐEG NACIONALNOG PARKA U BIH (VIDEO)
Nacionalni park „Drina“ je najmlađi nacionalni park i novo zaštićeno područje prirode u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, koji je osnovan u martu prošle godine. Ovaj Nacionalni park nalazi se na teritoriji opštine Srebrenica i zahvata površinu od 6.315,32 hektara. Zaštita područja izvršena je na osnovu Zakona o Nacionalnom parku „Drina“ i Studije za proglašenje zaštićenog područja – NP “Drina” koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske tokom 2017. godine.
NP „Drina“ je 19. zaštićeno područje u Republici Srpskoj i treće u kategoriji nacionalnog parka, nakon Sutjeske i Kozare. Prostire se lijevoj obali rijeke Drine, od brane u Perućcu do granice sa opštinama Rogatica i Višegrad.
Površina pod zaštitom iznosi 27.972,35 hektara, što je udio od 1,13% od ukupne površine Srpske. Dio prirodnog bogatstva NP “Drina” možete pogledati u video prilogu, gdje je snimcima dronom zabilježen klanjon rijeke Drine, izletište Bjele Vode i utvrđenje Đurđevac kod Skelana. Osnovne vrijednosti Nacionalnog parka „Drina“ su staništa endemičnih i reliktnih biljnih vrsta, prije svega Pančićeve omorike te klisurasto-kanjonska dolina rijeke Drine i njenih pritoka. Ovo područje čini jedinstveni kompleks, odnosno dio dinarske Starovlaško-raške visije. Izuzetnoj vrijednosti područja doprinosi prisustvo Pančićeve omorike (Picea omorika), koja je endemična i tercijarno reliktna vrsta. Nekada je ova vrsta bila široko rasprostranjena u Evropi, a danas je njen areal ograničen na prostor oko srednjeg toka Drine. U Bosni je rasprostranjena na području opština Rogatice, Srebrenice, Foče, Čajniča i Višegrada. SeeSrpska