SeeSrpska

LUK ZAUZEO MJESTO DUVANA NA LJUBINJSKOM POLJU

Umjesto duvana, decenijama dominantne poljoprivredne kulture na području Ljubinja, sada je to luk.

LUK ZAUZEO MJESTO DUVANA NA LJUBINJSKOM POLJU

Ove godine, iako podaci još nisu komletirani, procjenjuje se da će bijelim i crvenim lukom biti zasađeno oko dvadeset pet hektara, gotovo deset odsto površine Ljubinjskog polja.

To je najviše u posljednjih deset godina.

Za proizvodnju luka poljoprivrednici se odlučuju zbog relativno povoljnih klimatskih uslova, solidnih prinosa i dobre prodajne cijene.

Slobodan Topalović već 7-8 godina luk uzgaja za tržište, a tokom marta zasadio je petnaest dunuma.

- To je najlakša prodaja, danas se izvadi, sutra odmah na pijacu, nema skladištenja, nema čuvanja - kaže poljoprivrednik iz Ljubinja Slobodan Topalović.

Proizvođači posebno ističu prošlu godinu, kada se tražio kilogram više, cijena 1,30-1,50 feniga po kilogramu.

Potražnja i cijena varira od godine do godine, spušta se čak do 50 pfeniga. Ova godina, sad je izvjesno, za Ljubinje će biti rekordna.

- Zadnjih godina se sadi luk, kada je smanjena površina pod duvanom, narod traži kulture koje bi zamijenile duvan. Sadi se iz razloga što je luk lani prodat po povoljnoj cijeni - rekao je šef Odsjeka za privredu, opština Ljubinje Dragoljub Sorajić.

Površine pod lukom i proizvedene količine manje su u odnosu na optimalne, zato što u Ljubinjskom polju ne postoji mogućnost navodnjavanja. Prema podacima oko osamdeset porodica odlučilo se za uzgoj luka.

Izvor: RTRS