SeeSrpska

"JUHU FEST" OD 1. DO 6. APRILA U "JAZAVCU"

Treće izdanje festivala za djecu i porodicu - "Juhu festa", biće održano od 1. do 6. aprila u banjalučkom Gradskom pozorištu "Jazavac".

"JUHU FEST" OD 1. DO 6. APRILA U "JAZAVCU"

Ovim povodom iz "Jazavca" je saopšteno da je cilj projekta "Juhu festa" dolazak i animacija velikog broja djece (predškolaca i osnovaca) u kulturnu ustanovu na kvalitetne programe koji su selektovani za njihov uzrast.

"Kod djece predškolskog i školskog uzrasta izražen je problem nedovoljne socijalizacije, djeca se sve manje kreću, kulturni aspekt je zapostavljen, a djeca najviše vremena provode ispred ekrana pametnih telefona. Psiholozi ukazuju na trend rasta autistične djece, povećan broj nasilja u školama ali i nedostatak roditeljske pažnje", javljaju iz "Jazavca".

Iz ovog pozorišta skreću pažnju da je "Juhu fest" značajan za socijalizaciju djece.

"Polazeći od činjenica o današnjem načinu života jedne porodice i vremenu koje djeca provode mimo porodice, uz digitalne uređaje i uz sadržaje koji su lako dostupni a nisu primjereni djeci smatramo da je vrijeme koje djeca provode sa roditeljima uz sadržaje koji su kvalitetni i rađeni od strane pozorišnih profesionalaca dragocjeno za njihov razvoj, psihički i fizički. Ovo je važno zbog socijalizacije djece te uticaja na njihove intelektualne, kognitivne i emocionalne sposobnosti", saopštavaju iz Gradskog pozorišta "Jazavac".

Riječ je o kulturnom događaju za cijelu porodicu.

"Uzimajući u obzir sve aktivnosti koje prethode dolasku na predstavu (rezervacija i kupovina karata, dolazak u pozorište, aktivnosti sa djecom i roditeljima, razgovori) kao i dio programa festivala u kojima zajedno učestvuju roditelji i djeca indirektni korisnici su svi članovi porodice sa posebnim naglaskom na novi program - Juhu kviz", pojašnjeno je u saopštenju.

Značaj projekta, kako je rečeno dalje, višestruko je prepoznat.

"Realizacijom ovog projekta poradilo bi se na višestrukom značaju. Na prvom mjestu tu je edukacija i socijalizacija djece kao izuzetno bitan aspekt. Značaj ovog projekta prepoznali su Grad Banjaluka, Infomedia, Drvoprodeks, Hotel Jelena i Metromedia koji su podržali naš rad i omogućili da lakše organizujemo sve događaje tokom festivala", zaključeno je u saopštenju Gradskog pozorišta "Jazavac".