SeeSrpska

TOP TRI NAMIRNICE ZA MLADOLIK IZGLED

Da bismo postigli mladoliku, lijepu i blistavu kožu i ukupno dobro zdravlje, zdravstveni stručnjaci preporučuju uključivanje određenih namirnica koje spadaju u super hranu.

TOP TRI NAMIRNICE ZA MLADOLIK IZGLED
Iako bore prate prirodni proces starenja, prioritet je zdravlje kože koje je ključno za mentalno blagostanje i samopouzdanje.

Kako starimo, stanje i izgled naše kože sve više zavise od naših prehrambenih izbora.

Dermatolozi naglašavaju da je unutrašnja njega tijela esencijalna za postizanje sjajne, lijepe i mladolike kože. I dok postoji mnogo namirnica koje mogu poboljšati proizvodnju kolagena, ove tri namirnice ističu se svojom raznolikošću i snažnim prednostima za kožu.

Avokado
Avokado je “izvrsna super hrana” za sjajnu i lijepu kožu. Preporučuje se konzumiranje avokada na različite načine, poput uključivanja u salate, u sendviču, u smutiju, u tortilji. Avokado je bogat vitaminom E i korisnim mastima koje štite od starenja i sunčevih oštećenja kože. Njegov sadržaj vitamina A pomaže u obnavljanju kolagena kože. Dodatno, zbog mononezasićenih masti, avokado podstiče osjećaj sitosti i može pomoći u upravljanju težinom.

Bjelanjak od jaja
Bjelanjak od jaja je drugi izvor obogaćen kolagenom. Prirodni kolagen i aminokiseline prisutni u bjelanjku podržavaju sintezu kolagena u tijelu, što je ključno za borbu protiv finih linija i bora. Konzumiranje do sedam jaja sedmično smatra se korisnim za zdravlje kože, bez narušavanja zdravlja srca. Iako neki preferiraju samo bjelanjak, treba napomenuti da se time izostavlja žumanjak, komponenta koja sadrži protein, ali i holesterol.

Paradajz
Paradajz se ističe kao lako dostupna super hrana koju dermatolozi preporučuju za zdravlje kože. Njegovo bogatstvo beta-karotenom i vitaminom C, značajno doprinosi vitalnosti kože. Značajni pigment u paradajzu, likopen, ne samo da štiti kožu od UV oštećenja, već i udvostručuje proizvodnju kolagena. S obzirom na visok sadržaj vitamina C, uključivanje paradajza u dnevne obroke, poput salata ili doručka, pruža višestruke vitamine i minerale za kožu.

Izvor: Ultra magazin