SeeSrpska

HILANDAR ĆE DO KRAJA GODINE PONOVO SIJATI U PUNOM SJAJU

Manastir Hilandar će do kraja godina zasijati starim sjajem poslije obnove od požara koji je ovu shvetinju zahvatio prije dvije decenije, rekao je direktor Zadužbine manastira Hilandar Milivoj Ranđić.

HILANDAR ĆE DO KRAJA GODINE PONOVO SIJATI U PUNOM SJAJU

Ranđić je naveo da radnici angažovani već mjesec dana radnici i da će grubi radovi biti gotovi do kraja godine, a očekuje se da u narednoj godini ostane dio radova na unutrašnjem uređenju Igumenarije, posljednjeg objekta koji je predmet obnove, a prvi koji je gorio 2004. godine.

"Svako ko bude došao sledeće godine u Hilandar neće moći da vidi da je manastir goreo u stravičnom požaru", rekao je Ranđić i dodao da će ostati utisak da je zadržan stari izgled svetinje.

Najveći priložnici u obnovi svetinje bio je srpski narod.

Ranđić je podsjetio da je svojevremeno prestolonasljednik britanske krune, a sada kralj Čarls Treći, nakon požara poručio da svaki čovjek koji saosjeća sa lijepim, ne može da ne bude pogođen stradanjem Hilandara.

On je demantovao da je sadašnji kralj donirao srpskoj svetinji milion evra, ali je potvrdio da je lično učestvovao i organizovao tri dobrotvorna skupa u Velikoj Britaniji, ne ističući koliko je iznosio njegov zasebni prilog.

Ranđić je naglasio da je srpska svetinja oduvijek uživala podršku Rusije i da postoje ozbiljna udruženja poput "Požrtvovanje za Svetu Goru", odakle stiže značajna materijalna pomoć.

Kada je riječ o pomoći Grčke, Ranđić je naglasio da je država pomogla koliko je mogla, uz napomenu da je to glavni zadatak srpske države.

U noći između 3. i 4. marta 2004. godine u plamenu je nestalo više od polovine zgrada srpske carske lavre. Najrazorniji požar u istoriji ove srpske svetinje uništio je i značajno oštetio 5.897 metara kvadratnih ili skoro 55 odsto korisne površine.


Autor: