SeeSrpska

"SET" OKUPIO 1.000 STRUČNJAKA IZ 11 ZEMALJA

U Trebinju je od 20. do 22. marta odražan Samita energetike (SET), koji je pod sloganom "Energetska povezanost zapadnog Balkana" okupioi najeminentnije stručnjake za energetiku iz regiona.

"SET" OKUPIO 1.000 STRUČNJAKA IZ 11 ZEMALJA

Svečanom otvaranju Samita, između ostalih, prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rudarstva i energetike Srpske Petar Đokić, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac, generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, brojni učesnici i stručnjaci.

Trodnevni Samit okupio je oko 1.000 učesnika iz 11 zemalja, kao i predstavnike 200 kompanija.

Ovogodišnji Samit bio je najpotpuniji i najraznovrsniji do sada, a među značajnijim temama biće ekspanzija obnovljivih izvora energije kao put ka završetku ere fosilnih goriva.

U sedam panel-diskusija i tri diskusije sa dva govornika obrađene su najznačajnije teme iz oblasti energetike, poput energetskog povezivanja elektroprivreda u regionu i gradnje objekata obnovljivih izvora energije velikog kapaciteta.

Prvog dana Samita, nakon svečanog otvaranja, održanaa je panel-diskusija o temi uključenja obnovljivih izvora energije u mrežu i proširenja kapaciteta energetskih mreža.

Naredni dan bio je rezervisan  za tržište električne energije, trgovanje na berzama i panel-diskusija o gasu kao tranzitnom gorivu do 2050. godine, dok je u petak, 21. marta, organizacovana panel-diskusija o solarnim elektranama na krovovima kuća.