SeeSrpska

PRIPREME ZA SVETOSAVSKI BAL U BEČU

PRIPREME ZA SVETOSAVSKI BAL U BEČU
U svečanim odajama palate Hofburga, jubilarno 25. izdanje Svetosavskog bala održaće se 18. januara 2024. godine, uz prisustvo brojnih učesnika i još većeg broja posjetilaca, najavili su organizatori. Organizatori ovog važnog događaja, iz Srpskog centra u Beču, podsjećaju na dugu istoriju ove svečanosti koja datira čak 160 godina u prošlost, a koja je prekidana samo silom istorijskih prilika i baš s tim motivom, na pola puta između njegovanja tradicije i hvatanja toka s novim vremenom, ovaj ambiciozan poduhvat okuplja najbolje od srpske dijaspore i same matice i ponovo biva mjesto susreta zanimljivih ljudi i ideja. Beč, kao grad visoke kulture i habsburške tradicije, istovremeno i drugi dom našeg Vuka Stefanovića Karadžića, pa samim tim i dio naše kulturne istorije, logično je mjesto za ovakvo okupljanje.
Na važnost samog bala, kao i na djelovanje srpske zajednice u austrijskoj prestonici, ukazuje i činjenica da je upravo Svetosavski bal jedini inostrani bal među 14 najsvečanijih balova koji se odvijaju u prestižnom Hofburgu.
Kada je riječ o izvođačima, pored umjetničkih ansambala baleta i opere, među najvećim imenima ovogodišnjeg spektakla su i Željko Joksimović, Ana Štajdohar, Jelena Gavrilović, Tamara Rađenović, Bako Jovanović, DJ MKDSL i brojni drugi umjetnici, dok će za vođenje programa biti zaduženi Aleksandar Stojanović, poznato lice Nacionalnog servisa i glumica Ivana Urban. Šest sati živog scenskog programa na četiri pozornice, obuhvatiće najširi spektar muzičkih i umjetničkih ukusa, pa će se tako program odvijati između klasične muzike, starogradskih numera, roka, kao i novog elektronskog zvuka. Kao i do sada, Svetosavski bal ima humanitarni karakter, što je kao što je poznato, i sama srž aktivnosti naše dijaspore.
Ove godine, prikupljena sredstva biće namenjena Daun sindrom centru iz Banja Luke.
Kako su izgledali prethodni balovi, detaljne informacije u vezi s učesnicima, kao i sva praktična pitanja, uključujući i kupovinu karata, mogu se naći na zvaničnom sajtu Svetosavskog bala savaball.at. Bal kao dio svetosavskih svečanosti, organizuje Srpski centar u Beču, koji postoji od 1995. godine i bavi se promovisanjem i afirmisanjem srpske tradicije i savremene kulture. Izvor: InfoBijeljina