SeeSrpska

RIJEČ STRUKE: ŠTA NAM NUDI MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA U BANJALUCI

Nakon Beograda, najvećeg sajma na Zapadnom Balkanu, i Berlina, najvećeg sajma u Evropi, turistički radnici iz Regiona će od 1. do 3. marta biti na Međunarodnom sajmu turizma u Banjaluci, koji je najveći turistički događaj u Bosni i Hercegovini.

RIJEČ STRUKE: ŠTA NAM NUDI MEĐUNARODNI SAJAM TURIZMA U BANJALUCI
FOTO: Jovan Vidaković

Prilikom promocije turističke ponude u Beogradu, naštandu Republike Srpske se često mogla čuti rečenica „Vidimo se u Banjaluci“, i kada pogledamo  listu prijavljenih izlagača, zaista je tako.

Preko sto njih će naći svoje mjesto u dvorani „Centar“ ovaj vikend i predstavljaće ono najljepše što ima da kaže, pokaže i zainteresuje prisutne da dođu, iskuse i dožive kraj koji vole i promovišu.

Uz domaće izlagače od Trebinja preko Sarajeva, Foče i Zvornika, pa do Novog Grada i Šipova, najveći broj njih je iz Srbije. Imaćete priliku čuti najnovije informacije o tome šta možete obići i doživjeti.

Zar nije lijepo čuti priče naših prijatelja koji žive tamo i promovišu recimo tvrđavu Golubački grad, manastir Đurđeve stupove ili Frušku goru. Ili čuti iskustva od partnera ovogodišnjeg sajma Herceg Novog o tome kako je protekla ovosezonska mimoza.

Uz prisustvo našim banjskih centara kojima se ponosimo, gosti su nam takođe i respektabilne banje iz Slovenije, koje će i ovaj put prisutne počastiti prilikom da baš oni budu dobitnici vaučera i njihovi gosti.

Pored nekoliko nacionalnih parkova i olimpijskih centara koji će se takođe predstaviti, tu su i turističke agencije koje za vas spremaju sjajnu ponudu i sajamske popuste. Ljeto nam kuca na vrata, pa zašto i vi ne biste pokucali na vrata sajma i vidjeli šta nam to donosi novo ljeto i naravno, po kojim cijenama.

Sajmovi su uvijek dobra prilika da dobijete informacije o svim aktuelnostima koja se tiču putovanja i donošenja odluke o sljedećoj destinaciji za odmor.

U petak u 13 časova će ministar trgovine i turizma zvanično otvoriti sajam, a da ne bude sve informativno, organizator i partneri sajma imaju i lijep prateći program u subotu koji će dodatno obogatiti sajamski dan svim prisutnima.

Čuće se zvuk trube iz Guče, degustiraće se domaći proizvodi koje nam spremaju prijatelji iz Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma „Horeca RS“, osjetićemo miris i okus Leskovca, nagraditi najbolje među najboljima zahvalnicama i plaketama, a na štandu Turističke organizacije Republike Srpske će bitii studenti PMF-a Univerziteta u Banjaluci, sa odsjeka geografije i smijera turizmologije, sa kojima ćemo, velikodušno, podijeliti iskustva koja imamo.

S obzirom da se često znamo pohvaliti gostoprimstvom, a da turizam voli i poštuje vjerodostojnost onoga što pričamo i radimo, sajamski dani u Banjualuci će biti lijepa prilika za potvrđivanje onoga što smatramo adutom, a to je domaćinski i prijateljski pristup svakom našem gostu.


Koliko god napredovala tehnika i multimedija, bezbroj digitalnih mogućnosti za promociju, ipak, sajmovi ne gube svoju draž, jer kultura dijaloga, lični kontakt, osmjeh sagovornika, stisak ruke, pa i sam doživljaj sajma, bilo da ste posjetilac ili izlagač se ne mogu digitalno prenijeti.

U središtu turizma je čovjek, a ljudi, Boga mi, vole kad se sretnu, i zato vas pozivam da dođete i budete dio turističke priče kojom gradimo mostove prijateljstva.


Autorski tekst Marka Radića, rukovodioca Sektora za promociju turizma Turističke organizacije Republike Srpske.