SeeSrpska

OVO SU TRI NAMIRNICE KOJE SKIDAJU BORE

Kako stručnjaci objašnjavaju, ono što unosimo u naše tijelo utiče na kvalitet naše kože kako starimo. Podržavaju zdravlje kože i pomažu u smanjenju bora.

OVO SU TRI NAMIRNICE KOJE SKIDAJU BORE
1. Bademi

Za međuobrok koji će vas zasititi i raditi na smanjenju bora, stručnjaci predlažu bademe.

- Jedna studija sprovedena na grupi žena u postmenopauzi ispitivala je konzumaciju badema na različitim parametrima kože. Rezultati studije sugerišu da dnevna konzumacija badema može smanjiti jačinu bora i intenzitet pigmenta lica, rekla je doktorka Džesika Maloh, specijalista integrativne dermatologije.

Grupa koja je jela bademe svakodnevno tokom 16 nedjelja smanjila je pojavu bora za 16%, u poređenju s drugom grupom. Takođe su izjavili da su im se tamne mrlje smanjile za oko 20%.

2. Losos

Losos je još jedno jelo za koje stručnjaci za njegu kože ističu da je dobro, jer je bogat proteinima, masnim kiselinama i antioksidansima.

- Omega-3 masne kiseline dokazano povećavaju hidrataciju kože, smanjuju stres kože izazvan UV zračenjem, smanjuju foto-starenje i pružaju fotozaštitu, izjavila je doktorka i stručnjakinja za funkcionalnu medicinu, Alehandra Karasko.

3. Mango

Za one koji vole slatko, mango je fantastično voće za grickanje - samo vodite računa o tome koliko pojedete.

U jednoj studiji istraživači su posmatrali efekte konzumiranja pola šolje manga ili šolje i po manga, četiri puta nejdeljno tokom 16 nedjelja. Otkrili su da je uz serviranje pola šolje došlo do smanjenja dubine bora, što se može povezati s određenim sadržajem karotenoida i flavonoida u mangu.