SeeSrpska

OVO SU BILJKE KOJE TREBA ZASADITI U APRILU

Proljećno cvijeće uspješno odolijeva jakom suncu, savršeno je za svako dvorište. Njegova ljepota krasiće vašu baštu i terasu sve dok se ne odlučite da posijete, ili posadite nešto drugo.

OVO SU BILJKE KOJE TREBA ZASADITI U APRILU
FOTO: Envato

Ova tri cvijeta koja trebaju da se nađu u vašoj bašti ovog aprila:

Dan i noć

Dan i noć se često sadi tokom jeseni, ali je i april pogodan za sadnju ove predivne biljke. Dan i noć spada u porodicu ljubičica, pa je često zovu i poljska ljubičica. Cvjetovi su najčešće veliki, ljubičaste boje, sa primjesama bijele ili žute.

Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, u zavisnosti od toga kada je posađena. Najlakše se razmnožava sjemenom, a možete je posaditi ili u saksiju ili u dvorišnu zemlju.

Ukoliko se opredijelite za saksijsku varijantu, saksiju je potrebno da napunite do dvije trećine zemljom, potom da u nju spustite pet  sjemenki i prekrijete ih zemljom.

Lijepi čovjek (cinija)

Lijepi čovjek podsjeća na hrizanteme, ima čvrstu stabljiku i može da se pronađe u različitim bojama. Ova biljka se gaji na otvorenom i odgovara joj puno svjetlosti. Poželjno je zasaditi je na mesto zaklonjeno od vjetra u hranljivo i umjereno vlažno zemljište.

U proljeće se sadi sjeme u bašti ili u saksijama, a kasnije je poželjno rasaditi. Zemljište se redovno zaliva, i već za šest do osam nedjelja mlade biljke će početi cvjetaju.

Kadifa

Kadifica se sije rano u proljeće i otporna je na sve vremenske uslove. Kada je biljka poraste na 7-10 cm, trebalo bi je rasaditi na stalno mjesto gdje će ostati cijelog ljeta. Razmak između biljaka treba da bude oko 25 cm.

Tokom rasta treba je redovno zalivati i đubriti. Mogu biti različitih visina, ali najčešće dostignu visinu oko dvadesetak centimetara.

Precvjetale cvjetove trebalo bi redovno odstranjivati. Kadifa je jednogodišnja biljka ali možete sačuvati njeno sjeme za sledeću godinu, prenosi Magazin Novosti.