SeeSrpska

ZMIJANJSKI VEZ STIŽE U GRADIŠKU

U Galeriji Zavičajnog muzeja Gradiška, u srijedu, 21. februara 2024. godine, s početkom u 18 časova, ljubitelji umjetnosti i kulture će imati privilegiju prisustvovati otvaranju izložbe pod nazivom "Zmijanjski vez - Svjetsko Nematerijalno Nasljeđe".

ZMIJANJSKI VEZ STIŽE U GRADIŠKU

Izložbu će predstaviti muzejski savjetnik - etnolog iz Muzeja Republike Srpske, Danijela Đukanović, čije stručno znanje i posvećenost predstavljaju kamen temeljac očuvanja i promocije kulturnog nasljeđa ovog područja.

U okviru ove značajne izložbe, posjetioci će imati priliku da vide originalne predmete koji sadrže poznati zmijanjski vez, ali i da se upoznaju sa savremenom primjenom ovog umjetničkog stila. Zmijanjski vez, karakterističan po svojim složenim geometrijskim uzorcima i dubokim kulturnim korijenima, uvršten na UNESCO-vu listu Svjetske baštine, što dodatno naglašava njegovu važnost i vrijednost.

Izložba će biti prilika da se posveti poštovanje tradiciji i majstorstvu izrade ovih jedinstvenih umjetničkih djela, ali i da se razmotre načini na koje se oni integrišu u savremeno društvo.

Svi zainteresovani ljubitelji umjetnosti i kulture mogu se pridružiti ovom posebnom događaju i u zajedništvu proslaviti bogatstvo kulturnog nasljeđa.