SeeSrpska

DA LI ZNATE PRAVILA ZA SVAKU NEDJELJU VASKRŠNJEG POSTA?

Veliki Vaskršnji post, koji kod pravoslavnih vjernika počinje 18. marta i traje 48 dana, ima svoja pravila i rituale za svaku od sedam nedjelja.

DA LI ZNATE PRAVILA ZA SVAKU NEDJELJU VASKRŠNJEG POSTA?

Evo kako se svaka sedmica posta naziva i koja su pravila:

Čista nedjelja (Todorova ili Teodorova nedjelja): Prva tri dana posta počinju potpunim uzdržavanjem od hrane i pića, poznatim kao trimirje. Zatim se prelazi na suhojedenje ili post na vodi. U četvrtak je post na vodi, dok je ostatak sedmice dozvoljeno jesti hranu pripremljenu na ulju.

Pačista nedelja: Ovu sedmicu treba provesti postom na vodi od ponedjeljka do petka, dok je u subotu i nedjelju dozvoljeno ulje.

Krstopoklona nedjelja: Tokom ove sedmice, posti se na vodi od ponedjeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedjelju riba, zbog Blagovijesti.

Sredoposna nedjelja: Ova sedmica se posti kao i druga, na vodi od ponedjeljka do petka, dok je u subotu i nedjelju dozvoljeno ulje.

Gluva nedjelja: Posti se na vodi u ponedjeljak i utorak, a od srijede do nedjelje na ulju, s tim što je u petak dozvoljeno i vino.

Cvjetna nedjelja: Posti se na vodi od ponedjeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedjelju riba, kada se slave Cvijeti.

Stradalna ili Strasna nedjelja: Posljednja nedjelja pred Vaskrs obilježava strogi post, molitva i pokajanje. Od ponedjeljka do srijede posti se na vodi, u četvrtak je dozvoljeno ulje, a na Veliki petak se uzdržavamo. Subota je ponovo post na vodi, a nedjelja označava kraj Velikog posta.