SeeSrpska

KRAVE KOD NOVOG GRADA OPREMLJENE GPS SISTEMIMA

KRAVE KOD NOVOG GRADA OPREMLJENE GPS SISTEMIMA
Dok je tržište Bosne i Hercegovine preplavljeno uvoznim mlijekom, domaći mljekari igraju i tržišnu i tehnološku utakmicu. Neobičan primjer stiže iz sela Blatna, kod Novog Grada. Farma Brkić iz sela Blatna krenula je sa eskeprimentisanjem ugrađivanja digitalnog sistema unutar životinje, koji putem senzora i aplikacije prati njeno zdravstveno stanje. Krave na ovoj farmi imaju GPS i elektronski zdravstveni karton.
Ako su gladne, žedne, bolesne ili se izgube, one će to javiti same.
Farma goveda Gojka Brkića jedna je od najmodernijih u BiH. U želudac njegovih 50 krava, ugrađen je senzor koji ima mogućnost praćenja zdravstvenog stanja životinje. Informacije i obavještenja o istom stižu putem aplikacije na telefon. Drugim riječima, njegove “pametne” krave imaju elektronski zdravstveni karton. “Ukoliko dođe do bilo kakve promjene sve informcije dolaze putem te aplikacije obavještavaju nas, imamo tjelesnu i imamo aktivnost životinja na farmi, samim tim kad je povećan aktivnost,, javlja nam da jeste, kada bilo koji od parametara odtupa od svojih granica javlja nam da nešto nije u redu i samim tim idemo ciljano na to i to grlo i vidimo problem koji je šta”, kaže vlasnik farme Gojko Brkić.
Osim imena, Gojkove krave imaju i svoje šifre.
Ažurirane informacije dostupne su u svakom trenutku. “Te informacije šalje na ovu antenu koju vidimo iznad nas, antena sabira podatke, šalje centračni softver i nama na telefon ili laptop stižu obavještenja i notifiakcije , šta se dešava sa kojim grlom, u smislu repodrukije telenja, konzumacije hrane i vode, aplikacija može da bude nekoliko minuta stresa za žiotinju i to je to”, kaže veterinar Srđan Todorović. Gojko tvrdi i da mu applikacija pomaže u proizvodnji.
Mlijeka će biti više, a troškova manje.
“Kad je sezona i kad je rad na njivama mi nismo tu, malo smo na farmama, i svaku promjenu koju ne uvidimo danas večeras je možda već kasno ili sutra. Tako da u datom momentu javlja za problem i mi brže djelujemo, otklanjamo i samim tim smo u plusu što se tiče proizvodnje”, kazao je. Veterinari uvjeravaju da cjelokupan sistem ne može imati loše efekte po zdravlje životinje. I težina i oblik senzora su joj prilagođeni. Farma Brkić u selu Blatna kod Novog Grada, prva je farma u BiH, koja je krenula sa eksperimentisanjem inovativne opreme u stočarstvu. Jedina u BiH, ali ne i u svijetu. Digitalni sistem praćenja zdravstvenog stanja iz unutrašnjosti životinje razvijen je u Austriji, odakle je napravljena distributivna mreža. Rok trajanja jednog senzora unutar životinje je pet godina, a za njih 50, treba izdvojiti oko 40.000 maraka. Izvor: N1 / Foto: Pixabay