SeeSrpska

PRNJAVORSKI ŠKOLARCI POHAĐAJU NASTAVU NA OTVORENOM

U prnjavorskom Seoskom domaćinstvu “Ivel” u Grabik Ilovi kod Prnjavora otvoren je Edukativno razvojni centar – nastava na otvorenom. Ovo je prvi centar ovakvog tipa, a idejni tvorac projekta napominje da je cilj unaprijediti rad i znanje učenika kroz praktičnu nastavu na otvorenom.

PRNJAVORSKI ŠKOLARCI POHAĐAJU NASTAVU NA OTVORENOM
FOTO: K3
PRNJAVORSKI ŠKOLARCI POHAĐAJU NASTAVU NA OTVORENOM
FOTO: K3
PRNJAVORSKI ŠKOLARCI POHAĐAJU NASTAVU NA OTVORENOM
FOTO: K3
PRNJAVORSKI ŠKOLARCI POHAĐAJU NASTAVU NA OTVORENOM
FOTO: K3

Zasad povrća, šetnja kroz šumu, punktovi sa godišnjim dobima, plodovi prirode, učenje o prirodi kroz igru i boravak u istoj – ovako izgledala nastava na otvorenom u Edukativno razvojnom centru, zvanično prvom takvom u Republici Srpskoj.

Otvorilo je vrata učenicima, nudeći im radionice o zdravoj ishrani, radionice o povrtarstvu i ručnim radovima, kao i sportsku radionicu. Sve one se mogu koristiti da bi djeca naučila šta sve ima jedno seosko domaćinstvo.

– Htjeli smo da djeci omogućemo da u prirosi uče o prirodi. Našu ideju podržali su i Ministarstvo prosvete i kulture i Republički pedagoški zavod. Smatramo da ovakav jedan slobodan prostor djeci omogućava da uče i da sva ona znanja koja su stekla u učionici ovdje i primjene – kaže Aleksandra Samac, predstavnik Seoskog domaćinstva “Ivel”.

Ideja je, pojašnjava, potekla od toga da se djeci ponudi što više konkretnih znanja u i o prirodi, poput prvog zasada ili ubranog ploda.

Dodaje da oni koji dođu svoj plan i stečeno znanje u školi mogu prilagoditi nastavi na otvorenom.

Idejni tvorac projekta učiteljica Branka Lovrić Bosnić pojašnjava da je cilj unaprijediti rad i znanje učenika kroz praktičnu nastavu na otvorenom i da nije zamjena za učenje u učionici nego njegova dopuna.

-Ovo je moj san, jer sam smatrala da je potrebno da djecu izvedemo iz učionica, ne u školska dvorišta nego u ovakav ambijent. Naglasak je na nastavi na otvorenom.  Ovo nije zamjena za učionicu, ovo je mjesto gdje učenici mogu sticati nova znanja, potvrditi stara, sticati nova iskustva, razmišljati na jedan drugi način, razvijati svoje stavove i samopouzdanja i prilagođen je svim učenicima osnovnih škola – kaže Branka Lovrić Bosnić, učiteljica u Osnovnoj školi “Dositej Obradović” Banjaluka.

Izvor: K3