SeeSrpska

SIMBOLIKA: KOME KOJI CVIJET POKLONITI?

Bez obzira na vrstu cvijeća, ljubičasta boja simboliše nježnost, plava vjernost, maštu i sanjarenje, a narandžasta ponos i energiju života.

SIMBOLIKA: KOME KOJI CVIJET POKLONITI?

Bijela je simbol nevinosti i čestitosti, crvena ljubavi, vatre, života i ljepote, zelena razumijevanja i saosjećanja, a žuta ljubomore, ali i radosti.

Naravno, za svaku vrstu ponaosob, u kombinaciji sa bojom njegova simbolika se detaljnije određuje, jer svaka vrsta cvijeća ima svoju simboliku.

Ruže

Ruže predstavljaju cvijeće koje se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boje posjeduju širok spektar primjenljivosti na mnoge prilike i životne situacije, u kojima se poklanjaju.

- Ukoliko su crvene simbolišu strast i ljubav, mada rjeđe mogu označavati i zahvalnost i zadovoljstvo.

- Bijele označavaju čednost, iskrenost i bezgrešnost.

- Žute ruže, su s jedne strane simbol veselja, a s druge zahvaljajući ukorijenjenosti tradicionalnih vjerovanja, nevjerstva i ljubomore. 

- Narandžaste, su simbol žudnje i opčinjenosti, a purpurne ljubavi na prvi pogled.

Orhideja

Orhideja simboliše želju za uspjehom i posebnost. Ovaj nježni cvijet, u skladu sa svojim izgledom, može simbolisati i ljubav, rafiniranu ljepotu, romansu, erotiku i želju za intimnošću.

Narcis

Narcis može označavati samoljublje i kao što mu samo ime kaže narcizam, ali može biti i simbol rođenja, ponovnog buđenja, novog početka, s obzirom da ovaj cvijet niče među prvima. 

Ljiljan

Ljiljan predstavlja simbol beskrajne ljepote, sreće, čistoće, djevičansva, besmrtnosti i spasa. Često se koristi na vjenčanjima, jer po biblijskom predanju simbolizuje biranje voljenog bića. 

Lala

Lala je simbol ponosa i slave. Crveni tulipan se vezuje za ljubav, a žuti za beznadežnu ljubav. Ružičasti tulipan označava brižnost, ljubičasti kraljevsko dostojanstvo, a bijeli opraštanje.