SeeSrpska

GAZDINSTVO BAJIĆ ČUVA UKUSE TRADICIJE

U Milan Knežini, nadomak Kneževa, tradicionalni specijaliteti poput Vlašićkog sira, kneževske cicvare, i ugarske pastrmke ne samo da obilježavaju kulturno nasljeđe već i čuvaju duh ovog područja.

GAZDINSTVO BAJIĆ ČUVA UKUSE TRADICIJE
GAZDINSTVO BAJIĆ ČUVA UKUSE TRADICIJE

 Jedan od istaknutih lokalnih proizvođača je "Gazdinstvo Bajić" s.p., smješteno na imanju Miće Bajića, čuvara biološke raznolikosti koji, poput svojih predaka, na poljima visoke 'vr'ovine' uzgaja staru sortu pšenice - brkušu, na tradicionalan način.

Brkuša se smatra jednom od najstarijih autohtonih sorti pšenice s ovog područja. Iako je tokom 60-ih godina izbačena iz proizvodnje prilikom inventarizacije novih hibridnih sorti, opstala je jedino u ekstenzivnim poljoprivrednim područjima, kao što su planinska područja oblasti Milan Knežine. Od brkuše se na mlinu melje integralno brašno Brk, koje se odlikuje probavljivim glutenom i brojnim antioksidativnim i antiradikalnim svojstvima. Iz ovog brašna pravi se čuvena kneževska pogača i mnoge druge delicije. Ovo brašno je prisutno i na tržištu SAD-a.

Ne smijemo zaboraviti ni zanatsko "Žitos pivo", pivo s posebnom notom i aromom, koje se pravi s prirodnom planinskom izvorskom vodom. Žitos će uskoro biti dostupan na točenje i u pubovima. Ovi proizvodi predstavljaju dodatnu vrijednost koja doprinosi autentičnoj i kvalitetnoj gastronomiji i ponudi ovog područja.

Oblast Milan Knežine ne samo da krije skrivene bisere, već i poziva istraživače i ljubitelje kulinarstva, kulture, tradicije i prirode da se upuste u ovo izuzetno putovanje. Ovo područje ne samo da čuva naslijeđe, već i nudi izuzetan doživljaj za sve koji ga posjete.