SeeSrpska

ČUVAR ADRESE U ISTOČNOM SARAJEVU: MANIFESTACIJA POSVEĆENA MOMI KAPORU

U Istočnom Sarajevu, od 2. do 4. marta, održaće se manifestacije "Momo Kapor: čuvar adrese".

ČUVAR ADRESE U ISTOČNOM SARAJEVU: MANIFESTACIJA POSVEĆENA MOMI KAPORU
ČUVAR ADRESE U ISTOČNOM SARAJEVU: MANIFESTACIJA POSVEĆENA MOMI KAPORU

Dani posvećeni Momi Kaporu, jednom od najvećih srpskih i sarajevskih književnika, slikara i publicista u 20. vijeku, imaju za cilj promovisanje vrijednosti za koje se Kapor zalagao i očuvanje njegovog lika i djela od zaborava, saopšteno je iz Filofofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

- Ova svečana manifestacija pruža priliku da se zajedno oda zahvalnost jednom od najznačajnijih srpskih književnika i umjetnika Sarajeva i dublje istraži njegovo kulturno nasljeđe - ističe se u saopštenju.

Manifestacija počinje u subotu, 2. marta, u 17.00 časova, svečanim otkrivanjem spomen-table posvećene ovom velikanu u Ulici Mome Kapora broj 1 u Istočnom Novom Sarajevu, nakon čega će u 18.00 časova biti organizovano književno veče posvećeno Kaporu pod nazivom "Momo Kapor u svom i našem vremenu", na kojem će učestvovati njegova supruga Ljiljana Kapor, glumica Vjera Mujević, te akademik SANU Jovan Delić, akademik ANURS Ranko Popović i profesor Duško Pevulja.

U nedjelju, 3. marta, planirano je molitveno sjećanje na Momu Kapora i njegove roditelje u Staroj crkvi u Sarajevu, kao i posjeta grobu Kaporove majke Bojane Kapor u 12.00 časova.

Večernji dio programa u nedjelju, s početkom u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, rezervisan je za izvođenje predstave "Vodič kroz srpski mentalitet", nastale prema istoimenoj knjizi Mome Kapora, a prema dramskom tekstu koji je priredila Vjera Mujević.

U ponedjeljak, 4. marta, s početkom u 10.30 časova, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće održan okrugli sto posvećen značaju i ulozi Mome Kapora.