SeeSrpska

PET RAZLOGA DA IZLETUJETE NA JANJSKIM OTOKAMA

Јanjske otoke, izletište koje se nalazi nedaleko od Šipova, predstavlja pravi turistički dragulj koje iz godine u godinu postaje sve popularnije.

PET RAZLOGA DA IZLETUJETE NA JANJSKIM OTOKAMA

Donosimo vam pet razloga zbog kojih vrijedi posjetiti ovo mjesto.

1. Uživanje u netaknutoj prirodi Tu su otočići, kaskade, rukavci, bukovi i veliki vodopad na kraju idiličnog seoceta, kao iz slikovnice.

2. Osvježenje Temperatura vode ove rijeke, bez obzira na godišnje doba, uvijek je oko sedam stepeni Celzijusa. Dodatno osvježenje je i hlad stabala, izraslih na ostrvcima između rukavaca.

3. Ukusna pastrmka Brzaci Јanja bogati su riječnom pastrmkom koja se priprema na roštilju ili uvaljana u kukurzno brašno pržena na ulju, služi se uz domaći krompir ili pomfrit.

4. Tradicionlana domaća hrana Uštipci ili pogača od domaćeg brašna, mjeljevenog na obližnjim vodenicama, domaći kajmak, jedinstven sir u obliku pletenice, gulaš "Kod Dule" i još mnogo toga.

5. Blizina Vaganske pećine Gostima Janjskih otoka preporučuje se posjeta Vaganskoj pećini izvornog tipa, gradile su je ponorne vode, i kao takva, pored Orlovače, predstavlja najznačajniji objekat te vrste u Republici Srpskoj.

Foto: Šipovo on line