SeeSrpska

MANASTIR SOKOLICA: SVETINJA I PONOS ROMANIJE (VIDEO)

MANASTIR SOKOLICA: SVETINJA I PONOS ROMANIJE (VIDEO)

Manastir Svetog Georgija, poznatiji kao Manastir Sokolica, nalazi se na Ravnoj Romaniji, kod Sokoca, kilometar i po od magistralnog puta Beograd – Sarajevo.

Crkva je sagrađena 2002. godine, a proglašena je manastirom 2005. godine Manastirski spomen–hram podignut je u čast boraca Sarajevsko–romanijske regije, postradalih u odbrambeno–otadžbinskom ratu u BiH, od 1992. do 1995. godine.

Na zidovima hrama postavljene su mermerne ploče sa imenima 4000 stradalih boraca Vojske Republike Srpske i 25 ruskih dobrovoljaca.

U manastirskoj porti nalazi se i kapela posvećena Svetom Zimonjiću, mitropolitu sarajevskom i dabrobosanskom, koji je, takođe, mučenički postradao u logoru Jasenovac za vrijeme Drugog svjetskog rata. U njoj su ispisana imena pripadnika Kraljeve vojske, solunskih dobrovoljaca iz Prvog svjetskog rata, pripadnika Mlade Bosne, i srpskih hajduka iz turskog vremena, sa područja ove regije.

Manastir i manastirski hram često i rado posjećuju kako domaći, tako i mnogobrojni vjernici iz Srbije i Crne Gore, regiona i mnogih drugih evropskih i svjetskih turističkih centara.

Predio na kome se nalazi manastir predstavlja jedan od najživopisnijih planinskih vijenaca u Republici Srpskoj. Riječ je o sarajevsko-romanijskom platou, prostoru sa istaknutom i značajnom istorijom srpskog naroda i bogatom nacionalnom i zavičajnom tradicijom.

SeeSrpska