SeeSrpska

ZNATE LI KAKO JE NASTALO BANJALUČKO NASELJE BORIK?

Stanovnici Banjaluke, posebno oni koji od rođenja koračaju ulicama grada na Vrbasu, sa posebnim emocijama dočekaju svaku priču koja ima veze sa krajiškom ljepoticom.

ZNATE LI KAKO JE NASTALO BANJALUČKO NASELJE BORIK?
FOTO: Tomas Damjanović

“Probude” im se uspomene, ožive sjećanja na najljepše dane… Dane mladosti, bezbrižnosti…

U prilog tome govori i jedna priča sa društvenih mreža. Naime na Fejsbuk stranici “Stara Banja Luka” objavljen je tekst na temu “Kako je nastalo naselje Borik”, a mnogi Banjalučani nisu odoljeli da daju svoj komentar. Uglavnom sa sjetom govorili su o temi ove Facebook priče.

“Grad mladosti, kako su nekada zvali Banjaluku ostao je po prvi put bez omladinaca, jer su osnovci i srednjoškolci autobusima prevezeni po svim gradovima bivše Jugoslavije, gđe su i završili školsku godinu. Poslije zemljotresa, nastaje izgradnja svih stambenih naselja grada, koja je prepoznatljiva i sada. Solidarnost u izgradnji ukazali su mnogi gradovi bivše Jugoslavije. Kamen temeljac za izgradnju banjalučkog naselja Borik, udaren je 1. aprila 1970. godine. Tako iz kupusišta umjesto kupusa niče novo stambeno naselje Borik. Prvi doseljenici u novo naselje naselili su se već 1971. godine."

Kako je rastao Borik, tako su u njemu rasli i neki novi klinci.

Ovim riječima na društvenoj mreži pisano je o nastanku banjalučkog Borika, a onda su se u “raspravu” uključili i njegovi stanovnici. Pored brojnih komentara “Bravo”, “Tako je”, “Bilo nekad, bilo dobro! Naselje mog djetinjstva”, potkrao se i jedan, koji je privukao i najviše pažnje.

“Kako se radi o Banjaluci, molim vas samo precizno i kulturno, nikakakva nepreciznost. Kupusište je u Regulacionom planu Centar-Istok, Mjesna zajednica Centar Istok, a znam da je tako jer sam radio u Urbanistickom zavodu Banjaluka i rođeni sam Banjalučanin. To je tačnije Ulica Srpska iza pekare Manja, a na mjestu gđe je lociran mali park. Tu su se nalazile drvene barake, a u kojima su stanovali ljudi koji su imali svoje bašte, a najviše su sadili kupus i od toga živjeli. Sve zbog toga to mjesto u gradu se zove “kupusište”. Stvarno mi je žao što na mome profilu Facebook nemam fotografiju kupusišta. Kako sam odrastao u naselju Boriku za mene je to uvreda pa sam morao napistati i molim vas da me shvatite”.

Piše ovo u komentaru koji je, po ko zna koji put, pokazao koliko stanovnici krajiške ljepotice vole svoj grad. Sve žele da istjeraju na “čistac” i sačuvaju “obraz” svoje Banjaluke.

Izvor: Blportal

Izvor:

Tomas Damjanović