SeeSrpska

BICIKLI SE VRAĆAJU NA ULICE

Bicikl postaje sve popularnije prevozno sredstvo, a lijepo vrijeme izmamilo je na ulice mnoge Banjalučane koji su vožnju automobilom zamijenili dvotočkašima.

BICIKLI SE VRAĆAJU NA ULICE

Međutim, iako vožnja bicikla ima brojne benefite, za zdravlje i životnu sredinu, potrebno je raditi na dodatnoj motivaciji građana i izgradnji biciklističke infrastrukture.

U nekim banjalučkim naseljima ovih dana postavljene su nadstrešnice i rampe za bicikle, koje će građanima uskoro biti dostupne za korištenje.

Novi parkinzi za bicikle postavljeni su u naselju Borik kod poznatih “Titanik” zgrada, druga lokacija je centar grada preko puta Narodnog pozorišta Republike Srpske, a treće mjesto na kojem će biciklisti moći parkirati svoje dvotočkaše je naselje Starčevica kod pasarele na raskrsnici ulica Jug Bogdana i Stevana Prvovenčanog.

Ovaj projekat je još jedan u okviru unapređivanja biciklističkog saobraćaja. Podsjetimo, nedavno su parkinzi za bicikle sa nadstrešnicom postavljeni na uglu Srednjoškolske ulice i ulice Knjaza Miloša (u blizini tržnog centra “Verno”) i na lokaciji u sklopu Doma zdravlja, te kod tržnog centra “Delta planet”. Kako su ranije naveli iz Gradske uprave, u okviru nadstrešnica postavljene su takozvane klamerice, koje na optimalan način služe za vezanje bicikala, električnih bicikala i drugih sredstava mikromobilnosti.

Brojači za bicikle na tri lokacije u gradu u januaru i februaru ove godine zabilježili su uvećanje broja korisnika bicikala u odnosu na isti period prošle godine.