SeeSrpska

BROJ TURISTA U SRPSKOJ U KONSTANTNOM PORASTU (VIDEO)

BROJ TURISTA U SRPSKOJ U KONSTANTNOM PORASTU (VIDEO)
Ponovo je u porastu broj turista u Republici Srpskoj, pa je tako u julu prirodne ljepote i potencijale Srpske posjetilo više od 47.000 ljudi, što je za šest odsto više u odnosu na isti mjesec lani. Pokazuju ovo podaci Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima je u julu ostvareno 47.617 dolazaka turista, što je u odnosu na jun ove godine više za 1,1 odsto i 111.041 noćenje turista, što je u odnosu na prethodni mjesec više za skoro 13 odsto. "Tako je broj dolazaka veći za šest odsto, a broj noćenja za 10,1 odsto", navode iz Republičkog zavoda za statistiku.
Marko Radić, rukovodilac sektora za promociju u Turističkoj organizaciji Republike Srpske, kaže da je za sedam mjeseci ove godine ostvareno 274.330 dolazaka i 647.525 noćenja.
"Poređenja radi, sa istim periodom 2022. godine, kada je evidentirano 238.618 dolazaka i 574.034 noćenja, možemo vidjeti da je u ovoj godini Republiku Srpsku posjetilo skoro 36.000 turista više nego lani, uz povećan broj noćenja za 74.000", pojašnjava Radić za "Nezavisne novine". Kako kaže, kompletna statistika je zasnovana na prijavi gostiju u smještajnim objektima hotel, motel, hostel, pansion, bez podataka o broju dolazaka i noćenja u privatnim apartmanima, koji su i dalje u "skoro maksimalnom ilegalnom poslovanju". "Ako bismo napravili paralelu sa prošlogodišnjim rezultatima u periodu avgust-decembar, onda možemo pretpostaviti da će ova godina biti rekordna i da neće biti registrovano ispod 1.110.000 noćenja", kazao je Radić.
Za prvih sedam mjeseci domaći turisti ostvarili 40 odsto ukupnog prometa, dok su 60 odsto bili strani.
"Ukoliko bismo detaljnije analizirali, vidjeli bismo da je u stvari 85 odsto noćenja ostvareno od domaćih turista i turista sa područja bivše Jugoslavije, dok su tek 15 odsto iz ostalih država, a najviše iz Turske, Njemačke, Austrije i Italije", rekao je Radić. Prema njegovim riječima, što se tiče destinacija, za prethodnih sedam mjeseci na prvom mjestu je Teslić, odnosno, kako kaže, biser banjskog turizma Republike Srpske, Banja Vrućica, i to sa 137.000 noćenja. "Rekordna posjećenost nije zaobišla ni ostale destinacije, a na prvom mjestu je Trebinje, kao naš mediteran, Banjaluka kao lider manifestacionog turizma, i Foča zbog fantastičnih uslova za rafting na rijeci Tari", dodao je on. Branka Branković, savjetnica za odnose sa javnošću Turističke organizacije Banjaluka (TOBL), ističe da je u julu i grad na Vrbasu posjetio veliki broj turista. "Prema statističkim podacima, u Banjaluci je u prvih sedam mjeseci ove godine evidentirano 64.178 dolazaka, ili 33 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kada ih je bilo 48.169, odnosno 97.404 noćenja ili 30 odsto više u odnosu na rekordnu 2022. godinu, kada ih je bilo 74.957", rekla je Brankovićeva. Izvor: Nezavisne novine