SeeSrpska

BOŽO VUKADINOVIĆ, JUGOSLOVENSKI VLADAR "ZIDA SMRTI"

Krajem septembra 2015. godine Banjaluka je ostala bez jedne od svojih najvećih legendi - Božidara Bože Vukadinovića, kaskadera i po mnogima apsolutnog vladara jugoslovenskih "zidova smrti".

BOŽO VUKADINOVIĆ, JUGOSLOVENSKI VLADAR "ZIDA SMRTI"

Svi koji su znali Božu kažu da je bilo zadovoljstvo družiti se sa njim, jer je bio divan čovjek i šarmer, uvijek spreman za šalu, najviše na svoj račun.

Svog "drugovanja" sa Vukadinovićem svojevremeno se prisjetio i Tomo Marić, pisac, novinar i poznati banjalučki hroničar.

- Jednom mu je Italijan, tadašnji šampion Evrope u motociklizmu do 1.250 kubika, zatražio da vozi u kaci. Pošto Božo nije uspio da ga odgovori, ovaj se kasnije zabio na glavu i jedva ostao živ. Rekao je Boži da je veće majstorstvo voziti u buretu nego na pisti, prisjetio se Tomo Marić.

Dim, miris benzina i buka motora Božidara Vukadinovića i njegovih drugara uvijek su garantovali vrhunsku predstavu, a o takozvanom buretu, ili kaci, u kojem su vozili stare "indijane", maštala su djeca koja su željela da jednog dana postanu kao Božo.

- Osim vožnje u buretu i kaskaderskih angažmana u filmovima, Božo se ničim drugim nije bavio. Svojoj profesiji, koju bih ubrojio u sport, ostao je vjeran do kraja. Nekoliko dana prije nego što će preminuti u bolnici, zabavljao je gledaoce na vašaru u Gradišci, otkriva Tomo Marić.

On je svog prijatelja Božu uvrstio i u knjigu "Tamo preko Vrbasa".

- Božo je bio i biciklista koji je počeo s Tanom Kuvaljom. Auto-mehaničarski zanat završio je kod Pere Popovića, koji je 1957. godine bio nezvanični prvak svijeta u Lenjingradu, vozeći motore od 250 kubika. Poslije se povezao s Mirkom Ćaletom Nenadovićem i oni, tada osamnaestogodišnjaci, postali su glavni banjalučki tandem u vožnji u kaci širom bivše Jugoslavije i Evrope, a ne treba zaboraviti ni Madu Handana s Mejdana, pamti Marić.

Marić je Vukadinovića jednom najavljivao na čuvenom vašaru u Derventi.

- To je bilo negdje prije zemljotresa. Sjećam se da sam palio publiku uzvikujući: 'Kakva hrabrost, kakva odvažnost!' A kakva je Božo bio veličina govori i tadašnji tekst u listu 'Arena', gdje je pisalo da Banjaluka ima tri velike sportske zvijezde - fudbalera Tomu Kneza, rukometaša Jeronima Karadžu i Božu. List je tada bio potpuno rasprodat, prisjeća se ovaj novinar.

Marić otkriva da niko nije mogao da plati piće u Vukadinovićevom društvu, te da je Božo bio istinski as i laf, uvijek miran i staložen čovjek. U ekipi koja je nastupala sa Božom u "zidu smrti" bila je i njegova supruga Silvana, o čemu svjedoče plakati, fotografije, novinski članci i snimci koji su ostali iza Božidara Bože Vukadinovića.

Vozeći svojevremeno na Zgrebačkom sajmu, Božo Vukadinović se susreo sa čuvenim Nikijem Laudom, nekadašnjim prvakom svijeta u Formuli jedan.

- Pošto je gledao našu vožnju, prišao mi je i rekao: To je ludost što radite, prisjetio se Vukadinović.

Malo se zna da Božo nikada nije vozio kao uobičajeni vozač i da tokom rata nije radio u kaci, s kojom je ranije obišao pola Evrope i bio atrakcija čak i na popularnom njemačkom "Oktoberfestu".

Takođe, prvi je u grad na Vrbasu donio antilop-cipele, "leviske", jaknu od jelenske kože... Na njegovim predstavama prvi put su puštani hitovi "Bitlsa" i "Stonsa", a slušali su se i Elvis, Ćelentano, "Šedouzi", Klif Ričards...


Izvor : Priče iz naftalina