SeeSrpska

JAPANSKI ŠARAN, NAJSKUPLJA RIBA NA SVIJETU UZGAJA SE U ŽEPČU

Dok ljudi iz BiH masovno iseljavaju u Njemačku, Johan Bikelhaupt se odlučio na putovanje u suprotnom prvcu. Doselio se u BiH, u jedno selo kod Žepča, i tu danas gaji japanske šarane - najskuplju ribu na svijetu.

JAPANSKI ŠARAN, NAJSKUPLJA RIBA NA SVIJETU UZGAJA SE U ŽEPČU

Umalom ribnjaku pored kuće Johan možda ima ribu vrijednu milion evra. A možda i nema. Nije provjeravao, jer ga to ne zanima.

-Ne radim ovom zbog profita, nego iz ljubavi – kaže Johan.

Njegovo najveće blago, uostalom, nisu te rijetke ribe, nego nejgova supruga Dragica, rođena Žepčanka i ljubav njegovog života.

–Živjela sam 12 godina u Njemačkoj, tamo sam upoznala Johana, uzeli smo se i 2007. odlučli da preselimo ovamo. Prijatelji su nam se čudili, pitali se šta to činimo, a danas, kad nam dođu u goste, čude se kako je život ovdje lijep – kaže Dragica.

Kako su supružnici ispričali novinaru Srećku Stpoviću, Johan je sa sobom u BiH donio i svoj hobi – uzgoj japanskih šarana.

U Frankfurtu je japanske šarane uzgajao njegov otac, ali u majušnom bazenu. Johan je uvijek sanjao da ima veći ribnjak. Taj je san ostvario na imanju u okolini Žepča, koje je podigao zajedno sa suprugom.

– Japanski šarani su rijetka i na tržištu izuzetno vrijedna riba. Ako su u zdravoj kvalitetnoj vodi, mogu da dožive 80 godina i da dostignu cijenu od nevjerovatnih 2 miliona evra za jedan primjerak. Naravno, toliko su vrijedni originali, a u ribnjacima ima mnogo te ribe koja nije originalna – objašnjava Dragica.

Pa imaju li Bikelhauptovi u svom ribnjaku bar jedan takav skupocjeni original?

- Ne znamo i nikad to nećemo saznati. Ovdje nema mogućnosti da se dobije sertifikat, kao recimo u Njemačkoj ili Švjacarskoj. A i ispitivanje za dobijanje takvog sertifikata košta oko 15.000 evra. Nismo ni pokušavali, nas to ne zanima – kažu Dragica i Johan.

Do sada su, kažu, prodali samo 2 ribe, ne otkrivaju za koliko novca i 2 malene su poklonili prijateljima za akvarijum.

- Bili su zainteresvani mnogi, pogotovo Arapi, ali smo mi odlučili da povučeno oglas o prodaji. Uostalom, ovo nam je hobi. Uz japanske, imamo i 2 obična šarana, koja nam je poklonio jedan prijatelj, koji više nažalost, nije među živima. Jednako tretiramo te ribe, ne pravimo nikakvu razliku među njima – objašnjava Dragica.