SeeSrpska

JANJSKA PLETENICA: JEDINSTVENA VRSTA SIRA U SVIJETU

Jedinstven i prepoznatljiv proizvod Janjske visoravni je nadeleko čuvena - Janjska pletenica. Radi se o siru koji se izvlači u vlakna od kojih se plete pletenica zahtijeva najkvalitetnije mlijeko sa planinske ispaše i spretne ruke domaćice.

JANJSKA PLETENICA: JEDINSTVENA VRSTA SIRA U SVIJETU

- Prvi korak je da se tek pomuzeno mlijeko uveče ostavi na sobnoj temperaturi prekriveno krpom do jutra. Onda se uzme mala količina mlijeka, otprilike jedan paljak, sipa u šerpicu i stavi se sa prokuva. Ako se hvata zelenkasta surutka onda je mlijeko spremno za sirenje. Nakon provjere mlijeko podgrijava na nekih 35 stepeni, stavi se maja tj. sirilo i mlijeko se pomakne na kraj šporeta na sasvim malo toplote. Odstoji tako desetak minuta i kad se uhvati čvrsta masa kašikom se prekrsti ili malo izmijesa i sve dalje se radi rukama. Stišće se ta masa pri kraju šerpe, oblikuje u oblik rolata i polako se isteže u duže krajeve da bi se moglo isplesti, priča za portal SeeSrpska Dragica Lazukić Milovac iz Janja.

Na kraju ruke ispletu pletenicu sa tri ili četiri kraja, u zavisnosti koliko su vješte.

Proces pletenja janjske pletenice traje 15-30 minuta.

Dragica nam priča da ne zna da se igdje u svijetu više pravi sir u obliku pletenice, te da je nomguće ga napraviti bez visokokvalitenog mlijeka sa planinske ispaše.

- To se kod nas pravi od davnina, a recept generacije prenose sa koljeno na koljeno, zaključuje Dragica koja je svoje vještine pletenja mliječne pletenice dovela do savršenstva.

FOTO: TORS / Magdalena Kalaba