SeeSrpska

DOMAĆICE SA ROMANIJE ČUVAJU TAJNU SKORUP-KAJMAKA

Na manje od dva kilometra od puta Han-Pijesak – Karaula nalazi se netaknuta priroda Romanije. Ovo mjesto dom je romanijskog skorup-kajmaka, napravljenog po posebnoj lokalnoj tehnologiji koja se prenosi sa koljena na koljeno.

DOMAĆICE SA ROMANIJE ČUVAJU TAJNU SKORUP-KAJMAKA

Nada Maksimović, predsjednica Udruženja Romanijski skorup-kajmak, jedna je od onih koje čuvaju ovu proizvodnju od zaborava.

Udruženje na čijem je čelu formirano je prije pet godina s ciljem da okupi žene ruralnog područja planine Romanije, da zaštiti ovaj autohtoni proizvod, te da uvede nove prakse u kontroli kvaliteta, te higijensko-sanitarinih uslova lokalnih gazdinstava kako bi se proizvodnja proširila.

- Udruženje ima 24 članice sa područja opština Han-Pijesak, Rogatica i Sokolac. Sve članice Udruženja su žene koje u svojim kućnim gazdinstvima drže od 7 do 12 krava. Zbog sigurnog otkupa, sirovo mlijeko prodaju lokalnoj mljekari, a tek viškove koriste za proizvodnju romanijskog skorup-kajmaka. Mi želimo naš proizvod učiniti prepoznatljivim na tržištu cijele Bosne i Hercegovine, te tako omogućiti trenutnim članicama Udruženja da proizvedeno mlijeko usmjere na tu proizvodnju. Naravno, kasnije želimo proširiti broj članica i kapacitete - kaže Nada.

Proizvodnja je trenutno oko 3.000 kilograma godišnje, ali uz uspostavljanje infrastrukture proizvoda i ispunjavanje uslova za plasman na tržište, članice izražavaju spremnost da znatno veće količine mlijeka usmjere na ovu proizvodnju.

- Posebna tehnologija proizvodnje romanijskog skorup-kajmaka sačuvana je na području istočne Bosne i istočne Hercegovine. Naime, sastavni dio tehnološkog procesa proizvodnje ovog autohtonog proizvoda je dimljenje, koje utiče na njegove senzorne karakteristike, prije svega na ukus, miris i boju, i čini ga prepoznatljivim i drugačijim u odnosu na druge varijetete skorup-kajmaka koji se proizvode - pojašnjava Nada.

Nomadsko stočarstvo je na ovim područjima bilo prisutno još od davnina. Upravo zbog svog položaja, tradicije i običaja, planina Romanija je u sebi sačuvala neke posebnosti koje onda vidimo u hrani, odnosu prema prirodi i radu sa životinjama.

- Kada se naša priča čuje, vjerujem da će mnogi prepoznati potrebu da se tajna romanijskog skorup kajmaka sačuva, a njegova proizvodnja proširi. To može donijeti novu perspektivu za održivi razvoj i sela romanijskog područja - zaključuje Nada.

Izvor: Oslobođenje